Niet lang meer onbekend

Een 3d printer is voor vele mensen nog zeer onbekend terrein. Dit is jammer want de 3d printer bestaat al eigenlijk tien tallen jaren. Toch zijn de toepassingen die er momenteel mee gemaakt kunnen worden vele malen groter dan voorheen. Dat komt natuurlijk door de ontwikkelingen die zich voor doen en de mogelijkheden die een stuk groter zijn nu dan voorheen. Door de vele ontwikkelingen die de printer heeft gekend, is de 3d printer ook meer in de belangstelling komen te staan waardoor meer men ervan af weet. Daardoor worden er weer nieuwe toepassingen ontdekt, en wordt de printer nog bekender. Zo geeft dat eigenlijk een soort domino-effect.

Waar voorheen de 3d printer eigenlijk alleen nog maar werd gebruikt door het bedrijfsleven, kan het nu ook thuis voor de hobbyist worden gebruikt. Doordat het vele malen toegankelijker is geworden voor de consument valt het ook steeds meer onder de aandacht bij de consument. Een thuis desktop printer is namelijk niet zo groot en niet belachelijk duur waardoor je thuis ook kan ervaren hoe een 3d printer werkt. Daarnaast kunnen er leuke kleine objecten mee worden gemaakt. Vaak zijn dit gewoon hebbedingetjes aangezien de printer niet groot genoeg is voor echte gebruiksvoorwerpen.

Daarnaast zijn de mogelijkheden van een 3d printer die wordt gebruikt door het bedrijfsleven vele malen groter. Niet alleen de toepassingen en de mogelijkheden vele malen groter, ook de filamenten zijn meer divers. Zo wordt er voor consumenten voornamelijk geprint in plastics, voor de bedrijven lopen de filamenten veel meer uit elkaar. Voor professioneel gebruik kan er ook gekozen worden uit bijvoorbeeld carbon maar ook wood, papier en zelfs sommige voedingswaarden worden gebruikt om te printen. Je kan hierbij denken aan chocolade of sluiker, bepaalde middelen die verhit kunnen worden om uiteindelijk vloeibaar te worden en te stollen zodat het zijn vorm aan neemt.