De waterkoker: handig en energiebesparend

Om een lekker kopje thee of even snel een kopje oploskoffie te kunnen maken, heb je warm water nodig. Dat kun je in een steelpannetje op het vuur zetten om het te koken of je gebruikt een waterkoker. In het eerste geval kost het meer energie dan in het tweede. Een waterkoker helpt dus, letterlijk, om energie te besparen. Goed voor jouw portemonnee en voor ons milieu.

Waterkoker

Fluitketel versus waterkoker

Nou zal menigeen denken: “Maar je kunt toch ook een fluitketel gebruiken?”. Uiteraard, alleen is dit niet zo zinvol als je niet meer water wil dan voor een beker thee. Ook teveel water opwarmen kost namelijk energie. Zo verbruikt de fluitketel volgens onderzoek meer dan twee keer zoveel energie om een liter water te verwarmen dan een waterkoker. Dat is geen punt als het zo nu en dan gebeurt, maar in een gezin waar men regelmatig even aan een rustpunt toe is, wordt het al snel heel wat extra water dat nutteloos verwarmd wordt. Hier zal een waterkoker zijn geld snel terug verdienen. Ook omdat de waterkoker elektriciteit gebruikt die sowieso al goedkoper is dan aardgas.

Ontkalken kan veel handiger

Net als bij veel andere apparatuur geldt ook bij een waterkoker dat hij regelmatig moet worden ontkalkt. Je proeft het overigens aan bijvoorbeeld de thee als er teveel kalk in het gekookte water achterblijft. En je kunt het zien, want de thee wordt troebel. Tijd om het probleem aan te pakken. Zoek eerst op hoe hard het water in jullie regio is. Hard water betekent dat er veel kalk in zit. Kalk op zich is niet schadelijk, maar het zorgt voor aanslag in machines, die daardoor minder goed functioneren en uiteindelijk zelfs stuk gaan. Dus ontkalken is tevens een kwestie van noodzakelijk onderhoud om de levensduur te verlengen. Daarvoor kun je de speciale ontkalkingsmiddelen gebruiken die vaak aanbevolen worden. Die zijn duur. Het kan goedkoper. Je kunt namelijk ook gebitsreiniger gebruiken. Laat die oplossen in lauw warm water en hij ontkalkt. Anderen nemen schoonmaakazijn. Je vult de waterkoker voor een derde met schoonmaakazijn en verder met water, laat het koken en giet het weg. Daarna een paar keer water koken. Dat zorgt ervoor dat de azijnsmaak verdwijnt. Houd kinderen bij het koken van schoonmaakazijn uit de buurt, het kan op hun ademhaling slaan. Ontkalken hoeft dus niet duur te zijn, kan snel en efficiënt worden gedaan en zorgt ervoor dat de waterkoker langer leeft.

Een waterkoker in stijl

Heb je nog geen waterkoker, maar sta je op het punt er een aan te schaffen? Vraag je dan eerst eens af wat je graag zou willen. Een gewoon apparaat voor op het aanrecht? Of mag het een waterkoker zijn met uitstraling, zoals de Domo Retro Stijl, de Cloer Stijl Design of de WMF Lono? Mooie apparatuur die in geen enkele keuken zal misstaan. Natuurlijk koop je een waterkoker om water te koken, maar een prachtig mooi apparaat heeft ook iets. De tweede vraag is, met name als er kinderen in huis zijn, of de waterkoker een veiligheidsvergrendeling heeft. Dat biedt de Unold, samen met een uitneembaar kalkfilter. Handig. Ook de Petra heeft een afsluitbaar deksel. Daarnaast heeft hij een droogkookbeveiliging en een fraai model. Bomann biedt zelfs een reiswaterkoker aan. Ideaal voor onderweg of voor op vakantie. Wie veel in de file staat of graag voor onderweg een warm drankje meeneemt, is goed beraden een thermosbeker aan te schaffen. Zo biedt Xavax een stijlvolle thermosfles of een prachtige, moderne thermosbeker aan.

Het zijn de kleine dingen die het doen …

Een waterkoker werkt het best wanneer hij regelmatig wordt ontkalkt, goed wordt onderhouden en niet met te weinig water moet werken. Het apparaat heeft een minimum en een maximum aanduiding. Neem je minder water dan het minimum dan werkt de waterkoker helemaal niet óf zal, als dit regelmatig gebeurt, stuk gaan. Vaak is het minimum 0,5 liter. Heb je water gekookt, giet dan de waterkoker niet helemaal leeg. Onderin zit een rubber dat voorkomt dat hij water lekt. Droogt dat rubber uit, dan wordt hij poreus en zal gaan lekken. Mocht je water naast de waterkoker vinden, hoeft dat echter niet meteen de rubberen ring te zijn. Het is ook mogelijk dat er meer water dan het aangegeven maximum is gebruikt. Let op, want dat is gevaarlijk. Heet water dat uit een waterkoker pruttelt (en dat geldt zeker in een omgeving waar kinderen zijn) kan voor ongelukken zorgen. Dat betekent dus dat je altijd even moet controleren of het deksel goed gesloten is. Waterkokers met een afsluitbaar deksel werken niet als het niet goed dicht zit. Zo heeft de Bomann WK 5012 CB, die in blauw en zwart verkrijgbaar is, een speciale veiligheidssluiting. Ideaal bij kleine kinderen. Koop dus niet zo maar een waterkoker, maar neem een apparaat dat bij het huishouden past.

Tips om de juiste waterkoker te kopen

Ben je van plan een waterkoker te gaan kopen? Een paar tips.
1. Kijk of hij een droogkookbeveiliging en een automatische afslag heeft. Dat voorkomt veel ellende.
2. Kinderen in huis? Altijd een waterkoker aanschaffen met een afsluitbaar deksel.
3. Let op het Wattage. Waterkokers hebben normaliter tussen 1800 en 3000 Watt aan vermogen.
4. Handig is een apparaat te kopen met een antikalkfilter. Dat kun je regelmatig schoonspoelen en klaar is Kees.
5. Koop geen waterkoker met een standby lampje. Dat kost per jaar tussen €13 en €16 aan elektriciteit. Mocht je het apparaat toch aan willen schaffen, gewoonweg omdat hij mooi is, koop dan ook een standby killer. Kost circa €3 en bespaart heel wat op jaarbasis. Tel de standby lampjes maar eens die zinloos branden maar eens samen op. Hier gaat veel geld en kostbare energie verloren.
6. Regelmatig ontkalken bespaart eveneens energie. Een element dat onder de kalk zit, zal die steeds het eerst moeten verwarmen zodat die weer warmte aan het water af geeft. Zonde van het geld.
7. Kies een waterkoker die je mooi vindt. Uiteindelijk staat zo’n apparaat jarenlang in jouw keuken.