Een voordelig dak maar toch duurder

Veel mensen vinden rieten daken mooi. Riet wordt ook niet voor niets al zo lang gebruikt om daken mee te bedekken. Er zijn weinig mooiere manieren dan een rieten dak om je dak te bedekken. Verder heeft een rieten dak veel praktische voordelen, want riet isoleert veel beter dan dakpannen, waardoor de temperatuur in de zomer en in de winter veel beter is te regelen. In de zomer wordt een huis met rieten dak minder snel warm en in de winter blijft een huis met rieten dak langer op temperatuur. Verder geeft een rieten dak sfeer aan een huis, want riet kleurt mee met het weer. Als het regent is een rieten dak donkerder en als de zon schijnt wordt het rieten dak lichter. Een rieten dak lijkt zo te leven en dat mooie effect heb je niet bij een pannendak.

Toch zijn er nadelen aan een rieten dak. In het verleden stapten veel mensen over naar een pannendak omdat een rieten dak veel vatbaarder is voor vuur. Een rieten dak is veel brandgevaarlijker waardoor een brand al heel snel uit de hand loopt. Tegenwoordig met nieuwe technieken loopt het niet zo’n vaart meer en is brandgevaarlijkheid geen groot issue meer, bijvoorbeeld door het gebruik van coating. Daarom zie je dat tegenwoordig steeds meer mensen overstappen op een rieten dak omdat een rieten dak verder alleen maar voordelen heeft.

Veel mensen vragen zich af wat kost een rieten dak. Een rieten dak kost ongeveer twee keer zoveel als een pannendak. Het is daarom een investering, maar je krijgt er ook veel voor terug. Ook gaat een rieten dak gemiddeld iets minder lang mee waardoor je iets vaker een dak moet vervangen. Alles bij elkaar zijn de voordelen groot, maar moet het dak ook betaald worden. Alleen als je geld hebt is het dus verstandig om een rieten dak te kopen.