Waar op letten bij kilometerregistratie

Kilometerregistratie kan van groot belang zijn voor allerlei soorten ondernemingen en bedrijven. Maar ook privé kan kilometerregistratie heel erg fijn zijn om bij te houden. Maar, wat moet je nou precies bij houden bij kilometerregistratie? Bij kilometerregistratie moet je het volgende monitoren: de datums van de gereden kilometers met de betreffende auto’s, de begin- en eindstand van de kilometertellers in de betreffende auto’s, de merken, types, en kentekens van de auto, of het een zakelijke of prive rit betreft, en de gereden route. Kilometerregistratie kun je met de hand bijhouden of automatisch. Handmatige registratie is snel beschikbaar maar kost veel tijd. Automatische registratie is kostbaarder maar wel veel sneller. 

Kilometerregistratie en de belastingdienst

Zoals met veel meer dingen waar een onderneming mee te maken heeft, is het ook met kilometerregistratie belangrijk om rekening te houden met de Belastingdienst. Op deze manier kun je onnodig belasting betalen, maar ook torenhoge boetes voorkomen. Door middel van een complete kilometerregistratie kun je namelijk ervoor zorgen dat je geen bijtelling hoeft te betalen voor de auto’’s van je onderneming. Hier is wel een hele belangrijke voorwaarde aan, namelijk dat je niet meer dan vijfhonderd kilometer per jaar privé rijdt in je zakelijke auto’s. Doe je dit wel, dan moet je weer wel bijtelling betalen. Je loopt dan ook het risico op een fikse boete van de Belastingdienst. Dat wil je natuurlijk liever voorkomen.

Waaraan denken voor een kloppende rittenadministratie

Er zijn een aantal hele belangrijke dingen waar je aan moet denken bij het maken van een kloppende kilometerregistratie en rittenadministratie voor jouw onderneming.Zo kom je niet in de problemen bij bijvoorbeeld de Belastingdienst.  Zo moet je niet vergeten de verklaring geen privégebruik auto in te vullen als u in aanmerking wilt komen voor de ontheffing van de bijtelling. Als u samen met deze verklaring een kloppende en complete rittenadministratie bij de Belastingdienst kan overleggen, hoeft u geen bijtelling te betalen. Hou hierbij goed in de gaten wat er precies in de rittenadministratie moet staat. Zo weet je zeker dat je een complete rittenadministratie kunt laten zien bij de Belastingdienst.