Bluetooth speakers stevig in opmars

Wat is een speaker?

We kennen allemaal luidsprekers of speakers. Dit zijn apparaten die een elektrische stroom omzetten in geluid. Speakers bestaan er in allerlei maten en soorten. Al naar gelang de toepassing kan de grootte van een luidspreker variëren van forse exemplaren met een doorsnede van tientallen centimeters tot kleine typen die je in je oren kunt aanbrengen (oortjes). De werking van een luidspreker kan op verschillende principes gebaseerd zijn. De grootste luidsprekers zijn meestal van het elektrodynamische type: een variërende stroom loopt door een spoel die zich in een constant magnetisch veld bevindt. Het werkingsprincipe van heel kleine luidsprekers, bijvoorbeeld degene die zijn ingebouwd in polshorloges, is gebaseerd op het piëzo-elektrische principe. Luidsprekers worden meestal in een box ingebouwd, die het geluid dat naar achter wordt gestraald, tegenhoudt. Voor de beste weergave van muziek kiest men vaak voor drie verschillende luidsprekers in één box, die elk een eigen frequentiegebied van het geluid voor zich nemen. Een conventionele luidspreker wordt via een audiokabel met een audiobron verbonden. De laatste jaren komen er echter meer en meer bluetooth speakers op de markt, waarbij de signaaloverdracht draadloos gebeurt.

speaker-retro

Bluetooth voor draadloze communicatie

Een bluetooth luidspreker kan geluid weergeven dat afkomstig is van een audiobron die voorzien is van een bluetooth verbinding. Voorbeelden hiervan zijn smartphones en tablets. De techniek achter bluetooth werd vanaf 1994 ontwikkeld door het bedrijf Ericsson. Bluetooth is een digitale radioverbinding die werkt in de 2,4 gigahertz-frequentieband. Via deze digitale radioverbinding kunnen gegevens en spraak worden overgebracht. Het bereik van het bluetooth signaal is meestal vrij beperkt (bijvoorbeeld tot 10 meter, afhankelijk van het vermogen van de zender). De belangrijkste toepassingen van bluetooth zijn het draadloos overbrengen van bestanden en data tussen allerlei bluetooth apparaten onderling, zoals PC’s, printers, smartphones, fotocamera’s en speakers. De nieuwste versie van bluetooth, versie 5, zal in de loop van 2017 in nieuwe apparaten toegepast worden.

Bluetooth speakers

Het gebruik van bluetooth in draadloze luidsprekersystemen is een logische ontwikkeling. Bluetooth kan gemakkelijk in kleine apparaten worden ingebouwd en verbruikt weinig energie. Ideaal dus om dit systeem aan te brengen in de behuizing van een luidspreker en een draadloze verbinding tot stand te brengen met een audiobron. Bluetooth speakers bestaan tegenwoordig in de meest uiteenlopende maten, uitvoeringen en kleuren. Je moet wel wat opletten met de benaming “draadloze” luidspreker. Sommige bluetooth speakers zijn draadloos via een bluetooth verbinding met de audiobron verbonden, maar worden elektrisch nog wel langs een kabel gevoed. In vele gevallen echter beschikt een bluetooth luidspreker over batterijen of een oplaadbare accu, en is hij dus echt “draadloos”. Sommige bluetooth speakers zijn geschikt om een telefoonoproep te beantwoorden als iemand je op je smartphone opbelt. Bij deze toestellen zijn namelijk ook microfoontjes ingebouwd. Vrijwel alle luidsprekerfabrikanten brengen bluetooth luidsprekers op de markt. Zo produceert bijvoorbeeld het bekende merk JBL een uitgebreid gamma JBL bluetooth speaker types, die je thuis of buitenshuis kunt gebruiken. Een JBL bluetooth speaker tref je aan in allerlei vormen en afmetingen. Er bestaan bijvoorbeeld bluetooth speakers van het merk JBL die je met een haak aan je tas of je kleding kunt hangen.

Soorten bluetooth speakers

We sommen hieronder de meest voorkomende soorten bluetooth luidsprekers op:

  • Er zijn draadloze luidsprekers die speciaal bedoeld zijn om buiten te gebruiken. Deze kun je draadloos laten communiceren met bijvoorbeeld je smartphone of tablet, en meenemen in je tuin of op het strand. Dit type bluetooth speaker is draagbaar, beschikt over een stof- en waterdichte afgesloten behuizing die tegen een stootje kan, en wordt gevoed door batterijen of een oplaadbare accu. Het opladen van dergelijke accu’s kan bijvoorbeeld gebeuren met een adapter die je op de netspanning aansluit, of via een USB-kabel.
  • Een bluetooth speaker die binnenshuis wordt gebruikt om muziek af te spelen, heeft een wat groter formaat en beschikt over wat extra mogelijkheden. Bij deze toestellen moet je soms een voedingskabel gebruiken, terwijl de muziek zelf draadloos wordt overgebracht.
  • Bluetooth koptelefoons zijn tegenwoordig helemaal in. Deze streamen de muziek van je smartphone of tablet, en je kunt er ook binnenkomende telefoongesprekken mee beantwoorden.

Het streamen van muziek

Het draadloos afspelen van muziek wordt ook wel streamen genoemd. Streamen kan gebeuren volgens verschillende standaarden.

  • Om via bluetooth te streamen, moet de audiobron bluetooth ondersteunen. Kijk na of je tablet, smartphone of laptop over bluetooth beschikt alvorens een bluetooth speaker aan te schaffen! Streamen via bluetooth gebeurt snel en eenvoudig. Er hoeft geen draadloos wifi netwerk aanwezig te zijn.
  • Streamen kan ook met Apple’s AirPlay. AirPlay is een streamingmethode die door Apple werd ontwikkeld. Hiervoor heb je wel mobiele apparaten van Apple nodig (iPhone, iPad) en een AirPlay-compatibele speaker.
  • Ten slotte is streamen ook mogelijk via een wifi netwerk. Zowel de audiobron als de luidspreker moeten dan draadloos verbonden zijn met het wifi netwerk bij jou thuis.
    Er bestaan dus meerdere manieren om een luidspreker draadloos te verbinden met een geluidsbron. Ga daarom eerst na over welke draadloze communicatiemogelijkheden je smartphone, tablet, laptop of PC beschikt alvorens op zoek te gaan naar een geschikte speaker. Een bluetooth speaker beschikt meestal ook over een gewone bedrade audio-ingang, zodat je een niet-bluetooth apparaat toch via een audiokabel met de luidspreker kunt verbinden. Zo kun je bijvoorbeeld ook nog die oude CD-speler die je in de kast hebt liggen, aansluiten op je nieuwe bluetooth speaker!