Candida: alles wat u moet weten

Wat is Candida?

Candida is goed te behandelen als je maar weet wat de ooraak is.
80 op de 1000 vrouwen hebben vaginale problemen waar ze de huisarts voor bezoeken. 25 – 44% heeft last van een schimmelinfectie, 18 – 37% heeft een bacteriële infectie. 50% van de vrouwen in Nederland heeft 1x in haar leven een blaasontsteking.

Dit zijn cijfers die er niet om liegen, er is sprake van een probleem!

Lactobacillen

In normale toestand is het slijmvlies bestand tegen ziektemakers. In het slijmvlies zitten vooral lactobacillen die in staat zijn om ziektemakers zoals bacteriën en schimmels te elimineren. Ze versperren de weg voor deze pathogenen. Ze hechten op receptoren op het vaginale epitheel, binden zich aan de microben en zorgen hierdoor dat de ziektemakers zich niet kunnen nestelen in het vaginale slijmvlies.
De lactobacillen produceren melkzuur waardoor de zuurtegraad (ph) constant wordt gehouden (ph 3.8 – 4.2). Lactobacillen zijn in staat om waterstofperoxide te produceren. Waterstofperoxide maakt ziektemakers dood.

Kwetsbare periode

De meest kwetsbare periode voor vrouwen om een vaginale infectie te krijgen is een week voor de menstruatie en tijdens de menstruatie. Tijdens deze periode neemt het aantal lactobacillen af. Hierdoor kan het aantal anaerobe bacteriën toenemen.
Er zijn meerdere oorzaken waardoor lactobacillen in hoeveelheid kunnen afnemen:
-Zaaddodende cremes of condooms
-Vaginale douches
-Pil gebruik
-Antibiotica
-Veel verschillende contacten
Bij vrouwen in de overgang zijn ook kwetsbaarder doordat de dikte ven het slijmvlies afneemt.

Bacteriele infectie of candida?

Aan de hand van de klachten kan worden gediagnostiseerd of er sprake is van een bacterie of een schimmel.
Als er sprake is van een schimmelinfectie (candida) dan is het meest kenmerkende dat er sprake is van jeuk en een branderig gevoel. Meestal is de afscheiding dan wit/glazig.
Een bacteriele infectie geeft vaak een grijzige afscheiding en ruikt sterk. Een bacteriele infectie kan vooral plaats vinden in als het vaginale milieu niet zuur genoeg is. Dit is te controleren door het gebruik van teststrips. Typisch bij bacteriele vaginose is dat dit vaak gepaard gaat met een blaasontsteking. In tegenstelling tot de bacteriele infectie zie je bij een candida infectie een normale zuurgraad en vaak zijn er voldoende lactobacillen. Echter deze aanwezige lactobacillen zijn niet in staat om waterstofperoxide te produceren.

Oorzaak candida

We hebben net besproken dat de oorsprong van het probleem bij de lactobacillen is gelegen. De oorzaak ligt meestal in omgevingsfactoren:
Diabetes, zwangerschap, stress, verminderde weerstand, antibiotica, de pil of hormonen die zijn toegediend rond de menopauze.
Het is triest te constateren dat er tot nu toe veel middelen op de markt zijn (vaak te koop bij de drogist) die het probleem maar tijdelijk oplossen of het zelfs verergeren. Ook als je naar de huisarts gaat dan wordt er niet of nauwelijks gekeken waar de oorsprong van het probleem ligt. Meestal krijg je een middel om de schimmel of de bacterie te doden, maar daarmee is het probleem vaak maar tijdelijk opgelost.

Oplossingen

Als eerste adviseer ik je om een afspraak te maken met een orthomoleculair arts of therapeut. Ga nou niet in het wilde weg schieten door wat middeltjes te halen bij de drogist of vitaminewinkel. Tijdens het gesprek wordt er geanalyseerd waar het probleem ontstaat en wat je er aan kunt doen om er van af te komen. Meestal duren behandelingen met voedingsstoffen wat langer voordat ze werken, maar in dit geval kun je tegen de candida effectieve middelen krijgen die zeer snel werken.
Tevens wordt een plan gemaakt om het probleem voor de lange termijn op te lossen.

Ook wat betreft bacteriele infecties van de vagina en/of de blaas, met name de chronische (vaak terug kerende) klachten zijn goed te voorkomen.

Heb je ook al langer last van hetgeen ik hierboven beschreven heb en kom je maar niet verder? Dan kan u ook Diflucan kopen!