Zolpidem om slapeloosheid te behandelen

Zolpidem; benzodiazepine of toch niet?

Zolpidem, een modern hypnoticum uit een klasse geneesmiddelen die vergelijkbaar is met benzodiazepines, wordt typisch voorgeschreven om slaap te induceren. Het wordt gebruikt in een dosis van Zolpidem 10 mg met een halfwaardetijd van 2 uur. De effecten zijn dus beperkt in tijd.

Het onderscheidt zich van andere slaappillen zoals barbituraten, cyclopirolonen en benzodiazepines. Echter werkt het net zoals veel andere benzodiazepines in op de GABA receptor in de hersenen, maar zelf is het geen benzodiazepine. Zolpidem kan meer worden gezien als hypnotisch. De spierverslappende werking die het effect is van veel benzodiazepines blijft uit na het gebruik van deze slaappil.

 

Bijwerkingen van Zolpidem

Artsen waarschuwen voor de bijwerkingen die deze kalmerende middelen kunnen hebben. Overgeven en dysporische reacties zijn vaak gemelde bijwerkingen. Ook kunnen tolerantie en afhankelijkheid gerelateerd worden aan dit geneesmiddel. Het gebruik van benzodiazepines of benzodiazepine-gerelateerde geneesmiddelen kan leiden tot de ontwikkeling van lichamelijke en geestelijke afhankelijkheid aan de stoffen die deze bevatten. Het risico op verslaving neemt toe met de dosis en de duur van de behandeling en is hoger bij patiënten met een voorgeschiedenis van alcoholisme of drugsmisbruik. Lichamelijke afhankelijkheid bij de plotselinge stopzetting van de behandeling zal gepaard gaan met onttrekkingssymptomen zoals hoofdpijn of spierpijn, duidelijke angst, spanning, rusteloosheid, verwarring, prikkelbaarheid en slapeloosheid. In ernstige gevallen kunnen de volgende symptomen optreden: ontkalking, depersonalisatie, hyperacusia, verdoofdheid, overgevoeligheid voor licht, geluiden en fysiek contact, hallucinaties en epileptische aanvallen.

Bij het staken van de behandeling met hypnotica kan er een rebound effect optreden. De slapeloosheid kan terugkeren in een meer uitgesproken vorm. Het kan vergezeld gaan van andere reacties zoals stemmingswisselingen, angst en rusteloosheid. Het is belangrijk om de patiënt te waarschuwen over de mogelijkheid van het rebound fenomeen om zo de angst te minimaliseren die deze symptomen kunnen begeleiden wanneer de behandeling wordt stopgezet.

 

Zolpidem als receptgeneesmiddel

Zolpidem kopen zonder voorschrift is niet mogelijk. Het mag enkel onder het toeziend oog en met het advies van een specialist worden ingenomen. Het gebruik van hypnotiserende geneesmiddelen mag enkel op korte termijn en in lage dosissen gebeuren. Het wordt maximaal 2 of 3 nachten na elkaar aanbevolen. Bij langdurige chronische slapeloosheid zal uw arts of zorgverlener samen met u op zoek gaan naar de onderliggende oorzaak van dit vervelende probleem. Ondanks de risico’s die Zolpidem met zich meebrengt, blijven de resultaten verrassend efficiënt en blijven ze artsen verbazen.