Authentieke transformatie

De geschiedenis van rieten daken gaat terug tot de eerste bewoners van onze streken. Na eerst vooral stro gebruikt te hebben ontdekten onze voorouders in de Lage Landen het riet als een waterdichte en warme dakbedekking. Sindsdien is het rieten dak niet meer weg te denken uit het Nederlandse landschap. Vroeger werd riet meer gebruikt voor stallen, boerderijen en als goedkope dakbedekking voor huizen. Tegenwoordig is het rietendak vaak hetgeen dat een prachtige villa of landhuis afmaakt. Het rieten dak is weer in opkomst en dat is niet zo raar te noemen. Het heeft namelijk een zeer duurzaam karakter en daarnaast straalt het warmte, luxe en authenticiteit uit.

Als je zelf ook aan het nadenken bent over de mogelijkheden van een rieten dak is het goed om te weten hoe het traject ongeveer in elkaar zit. Het eerste wat de rietdekkers zullen doen is een technische analyse uitvoeren om de haalbaarheid te beoordelen. Een rieten dakbedekking is namelijk niet geschikt voor elk dak. Bij deze analyse zal er voornamelijk worden gekeken hoe de dakconstructie in elkaar zit, hoe de dakopbouw is en vooral hoe stijl de hellingshoek van het dak is. Dat laatste is erg belangrijk en een kritieke factor. Want als het dak nagenoeg plat is, is het ongeschikt voor riet. Dit heeft te maken met feit dat het water niet goed weg kan lopen en zodoende het riet kan gaan rotten.

Wanneer alles wel in orde is en er zijn duidelijke afspraken gemaakt moet de vergunningen worden aangevraagd. Nadat deze hopelijk zijn goedgekeurd kan de bouw beginnen. Hierbij worden eerst de pannen van het dak verwijderd zodat de dakconstructie open komt te liggen. Vervolgens kan het riet aangebracht worden. Dit traject hoeft niet heel lang te duren, maar het is wel van belang dat alles goed en strak gepland is.