Domotica: wat is dat nou precies?

De term domotica is afkomstig van het Latijnse woord ‘Domos’ en dat betekent huis. Het achtervoegsel ’tica’ lijkt volgens verschillende bronnen afkomstig te zijn van de term ’toegepaste wetenschap’. Dan zou je dus kunnen concluderen dat domotica een wetenschappelijke toepassing moet zijn voor in huis. En dat is het dus ook min of meer. Domotica wil zeggen dat je gebruikmaakt van elektronische toepassingen in het huis die je leven vergemakkelijken.

domotica

Integratie van technologie en diensten

Nou valt niet elk elektronisch apparaat onder domotica, sterker nog losstaande apparaten vallen er helemaal niet onder. Het zit hem in de koppeling tussen technologie en diensten. Deze koppeling loopt voornamelijk via de reeds bestaande netwerken in een woning. Een goede voorbeeld van domotica: de slimme energiemeters die reeds in vele woningen toegepast worden. Via WiFi zijn deze verbonden met je energieleverancier. Deze kan hem op afstand uitlezen en hierop je energierekening aanpassen mocht je ineens veel meer of juist veel minder verbruiken. En met de moderne slimme thermostaten wordt het ons nog makkelijker gemaakt. Zo kunnen we tegenwoordig via internet en domotica precies regelen wanneer de woning op welke temperatuur moet zijn. Gewoon even online gaan voordat je naar huis gaat en je weet zeker dat het heerlijk aangenaam is als je binnenloopt.

Wat is er allemaal mogelijk met domotica?

Eigenlijk kun je stellen dat het onmogelijke mogelijk is met domotica. Alles dat op stroom aangesloten kan worden kun je vanaf een afstand heel eenvoudig regelen met domotica. Denk maar eens aan de verlichting, de verwarming en de rolluiken. Zo lijkt het – als jij op vakantie bent – dat er gewoon iemand thuis is. Maar ook de wasmachine, afwasmachine en droger kun je handig op afstand bedienen. En wat te denken van bijvoorbeeld de broodbakmachine zodat je ’s morgenvroeg opstaat met de geur van vers brood. Denk aan de koffiezetter voor dat kopje koffie wanneer jij er behoefte aan hebt. Of het kinderslot op internet en computer wanneer het toch echt tijd voor huiswerk of bed is. Jij hebt met domotica de volledige controle over alle elektrische apparatuur in huis!

Comfort en domotica

Veel mensen gebruiken domotica om het leven nog aantrekkelijker, dat wil zeggen comfortabeler, te maken. Zo is de badkamer ’s morgens lekker warm als je je wilt douchen, staat de vloerverwarming aan en is de thermostaat van de douche ingesteld op de juiste temperatuur. En ook je bed kun je lekker warm laten worden vlak voordat je er in kruipt of een heerlijk avondje op de bank voor de televisie kan dan ook makkelijk gerealiseerd worden. Niet meer opstaan als het licht gedimd moet worden of het geluid wat harder moet voor dat speciale effect.

Beveiliging van het huis

Een ander belangrijk aspect van domotica is de beveiliging van je huis. Behalve licht laten branden wanneer je niet aanwezig bent, kun je er op afstand ook de inbraakbeveiliging mee in- of uitschakelen. Je kunt zelfs een kijkje nemen in je huis, als je er tenminste camera’s op aangesloten hebt. Ook handig voor als je de oppas eens wilt controleren of ze er nog is. En natuurlijk kun je door middel van domotica het alarm uitschakelen wanneer een van de kinderen stiekem binnen probeert te sluipen na een avondje stappen of checken of ze al thuis zijn.

Goed voor het milieu

Dat domotica goed is voor het milieu begrijp je misschien wel. De lampen branden nooit meer als jij er niet bent en ook de verwarming staat laag als er niemand thuis is. Daarnaast is het zo dat je op afstand zelfs de wasmachine uit kunt zetten. Ideaal dus als je de eerste bent die ’s morgens vertrekt. Want kinderen of jongeren staan er om bekend dat ze niet alleen alle lampen aanlaten, maar ook nog eens alle andere apparaten die ze tegenkomen. Van televisies tot radio’s, als je niet uitkijkt staan ze de hele dag aan. En zelfs de computertijd die je kinderen gebruiken kun je met domotica op afstand regelen. Dit is natuurlijk ontzettend goed voor het milieu en bespaart wellicht een heleboel geld. En dat laatste is natuurlijk altijd goed!

Makkelijk te installeren

Elk huis dat een WiFi verbinding heeft kan gebruikmaken van domotica en aangezien tegenwoordig iedereen te allen tijde op internet kan is het wel erg gemakkelijk om alles in je huis op afstand te regelen. Of je dat nu op werk, tijdens de les of vanuit huis doet: het gaat gesmeerd zolang je huis online is. Het enige dat je aan moet schaffen is een basisstation plus de nodige schakelaars en dimmers die daarmee in contact staan. Even inpluggen en je huis is aangepast naar de gemakken van de 21e eeuw. Nu hoef je alleen nog maar in te loggen en je kunt alles vanaf een afstand bedienen of instellen. Dat wil zeggen dat je door middel van domotica ook kunt programmeren wanneer bijvoorbeeld de lamp van het aquarium uit moet zodat je die nooit meer vergeet. En wat te denken van een koffiezetter die ervoor zorgt dat net op het moment dat jij uitgeblust thuis komt van werk er een vers bakje koffie staat. Heel handig dus!

Toekomst van domotica

Domotica staat eigenlijk pas in de kinderschoenen en wie een beetje om zich heen kijkt ziet dat de technologie ontzettend snel gaat. In de toekomst zullen we allemaal steeds meer gebruik gaan maken van deze techniek, sterker nog: we kunnen straks waarschijnlijk echt niet meer zonder. Van automatische koelkast aanvulling zodra jij er iets uitpakt tot bestelopdrachten voor nieuwe kleding, het zal straks allemaal middels deze techniek gaan verlopen. De kunst is om nu bij te blijven zodat je er straks echt de vruchten van kunt plukken. Het leven wordt er niet alleen makkelijker maar vooral ook leuker op!