Schuimbeton

Schuimbeton wint aan populariteit in de bouw

Steeds vaker wordt er bij bouw- en renovatieprojecten gebruik gemaakt van schuimbeton. Dit is niet voor niets! Schuimbeton kent een breed scala aan toepassingen. Bij woningbouw, bij verbouwingen en bijvoorbeeld bij renovatiewerkzaamheden zet men dit type beton voornamelijk in ter verbetering van de isolatiewaarde van het pand. Er is echter meer mogelijk met schuimbeton. Dit artikel zet een aantal van deze toepassingen op een rijtje.

Toepassingen van schuimbeton

Naast de mogelijkheid om schuimbeton als isolatiebeton te gebruiken voor het verbeteren van de isolatie, zet men dit ook in als renovatiebeton en ten behoeve van een thermovloer. Standaard kiest men voor een laag van tenminste 35 centimeter aan schuimbeton. Deze laag kan verhoogd worden. Daarbij wordt deze laag met schuimbeton standaard afgewerkt met een afwerklaag. In deze afwerklaag kan vloerverwarming worden aangebracht. Met schuimbeton zorgt u dus enerzijds voor een verbetering van de isolatie en tegelijkertijd voor een verbeterde verspreiding van warmte als u voor vloerverwarming kiest.

Praktijkvoorbeelden toepassingen schuimbeton

Nu u een beeld heeft van de wijze waarop schuimbeton gebruikt wordt bij bouwprojecten, is het goed om te kijken naar praktijkvoorbeelden. Hoe zien we schuimbeton terugkeren in deze projecten? Onder meer bij het vervangen van een houten vloer kiest men regelmatig voor schuimbeton. Dat gebeurt ook bij het vullen van een kruipruimte. Mogelijk wordt de ruimte niet gebruikt en zorgt deze slechts voor een onnodig risico op optrekkend vocht. Het vullen van de kruipruimte met schuimbeton verbetert de isolatie en verkleint het risico op vochtproblemen. Ook bij het zogenaamd uitvullen van een fundering wordt vaak gekozen voor schuimbeton. Tot slot kan schuimbeton buiten de woning gebruikt worden bij het isoleren van houtskeletbouw. Denk aan de bouw van een tuinhuis. Neem contact op met NIB Leek voor meer informatie.