Wanneer gebruik je een waterontharder?

Voordat je een waterontharder gaat kopen, moet je eerst nagaan of het wel nodig is, want niet iedereen heeft hard water uit de kraan komen. Je moet nagaan wat de waterhardheid in jouw regio is. Is het laag of juist hoog? Daar kun je eenvoudig achter komen.

De waterhardheid van het water in jouw regio vind je op de site van je drinkwaterbedrijf. Ook kun je informatie vinden op de website van AquaCell, een website die waterontharders verkoopt. In Nederland wordt de waterhardheid in Duitse hardheid (dH) uitgedrukt. Hoe hoger dit is, hoe harder het water.

  • 0 – 4 dH: zeer zacht
  • 4 – 8 dH: zacht
  • 8 – 12 dH: gemiddeld
  • 12 – 18 dH: redelijk hard
  • > 18 dH : hard tot zeer hard

Te zacht water komt heel weinig voor. Dit komt omdat Nederlandse waterleidingbedrijven grondwater of oppervlaktewater gebruikt en elk bron heeft hier dus zijn eigen hardheid. Een waterleidingbedrijf kan wel maatregelen treffen wanneer het water te hard is of wanneer een consument dat wenst.

Experts adviseren mensen om een waterontharder te gebruiken wanneer je water een hardheid van 14-17 dH of hoger heeft. Het is ook mogelijk om zelf de waterhardheid te meten door meetinstrumenten en testen te kopen. Hiervoor en voor verdere informatie over waterontharders vind je bij Waterontharder Startpagina & Waterontharder-kopen.com