Cyprus: mythes, bezienswaardigheden en zon

 

cyprus

Cyprus is een eiland tussen Griekenland en Turkije. Het eiland is betwist gebied: het noorden van Cyprus is in handen van de Turken en heeft veel Turkse invloeden. Het zuiden van Cyprus is van Griekenland en heeft veel Griekse invloeden. Ondanks deze betwisting wordt Cyprus ook wel het eiland van de liefde genoemd, omdat het volgens de Griekse mythes de geboorteplaats van de Griekse godin Aphrodite is. Tel dit op bij het feit dat dit eiland het meest zeker is van de zon en het warmste klimaat heeft in Europa. Dit maakt Cyprus een zeer interessante vakantiebestemming. Hiervoor zijn natuurlijk nog meer redenen.

Genieten van de mythes: de rots van Aphrodite en de baden van Aphrodite en Adonis

Cyprus is het geboorte-eiland van Aphrodite en omdat Aphrodite de godin van de liefde, schoonheid en vruchtbaarheid is, wordt het ook wel het eiland van de liefde genoemd. Wanneer je dan op Cyprus bent, wil je ook wel zien waar Aphrodite geboren is. Aphrodite is geboren op het zuiden van Cyprus waar rotsen uit de zee steken. Een bijzonder plekje dat mooie foto’s op kan leveren. Het plekje is vooral mooi door het achterliggende verhaal.
Volgens de mythe was de liefde tussen Aphrodite en haar minnaar Adonis echt. Hun liefde bestond naar verluidt vooral uit het elkaar beminnen in water, vandaar het bestaan van de baden van Aphrodite en de baden van Adonis. Het bad van Aphrodite is een klein vijvertje in een spelonk overschaduwd door vijgenbomen, waar eigenlijk weinig magisch aan is. Ten eerste moet je een redelijk eind lopen voor je bij het bad bent en ten tweede is het uitzicht vanaf dit punt mooier dan het bad zelf. Wanneer je dan naar het bad van Adonis gaat, zijn je verwachtingen na het zien van het bad van Aphrodite niet hooggespannen. Het bad van Adonis zal je echter niet teleurstellen. Wanneer je het trapje afdaalt en een waterval ziet met helderblauw water overschaduwd door bomen, zie je één van de mooiste plekjes van Cyprus. Dit magische plekje staat dan in je geheugen gegrift en zal een mooie herinnering aan Cyprus worden.

Andere bezienswaardigheden

Naast het bovenstaande magische plekje heeft Cyprus nog meer te bieden. Bijzonder is de stad Nicosia. Hier moet je geen schilderachtige voorstelling van hebben, toch is het bijzonder omdat het een verdeelde stad is. De scheidslijn is indrukwekkend om te zien. Ook het Kykkos klooster is een aanrader. Dit beroemdste klooster van Cyprus bevindt zicht op 1140 meter hoogte. Het klooster is ongeveer 1000 jaar oud en is opgedragen aan de Maagd Maria. De stad Choirokoitia staat nog niet zo lang op de Unesco Werelderfgoedlijst, maar is één van de oudste steden ter wereld. Dit is bijzonder. Je kunt hier een reconstructie van een voormalige nederzetting bekijken. Ook Paphos staat op de Unesco Werelderfgoedlijst. Terecht! Het stadje Paphos is toeristisch, maar heeft haar charme behouden. De haven is dé plek om lekker te eten aan het water. Het archeologische gedeelte van Paphos is interessant vanwege haar mozaïek vloeren van villa’s uit de oudheid. Daarnaast zijn hier vele archeologische vondsten te zien. Voor meer activiteit is het Troödos-gebergte een aanrader. Je kunt hier fietsen en wandelen, maar bovenal van de natuur genieten. Wanneer je de warmte wilt ontvluchten, is het gebergte ook een aanrader omdat het hier veel koeler is dan in de kustplaatsen. Het Troödos-gebergte huisvest het eerdergenoemde Kykkos klooster, maar ook het Troöditissa klooster.

Paphos-Cyprus

Zonnen

Een Cyprus vakantie biedt meer dan bovenstaande bezienswaardigheden. Waar Cyprus ook uitermate geschikt voor is, is een heerlijke zonvakantie. Alle bovenstaande activiteiten hoeven niet uitgevoerd te worden. Heerlijk zonnen aan een zwembad of een strand is hier heel goed mogelijk. Dit kan ook nog als het in Nederland allang weer herfst is geworden. In Cyprus blijft de temperatuur tot laat in het jaar zeer aangenaam. Om deze reden kan Cyprus een heerlijk uitstapje zijn om de herfst nog even uit te stellen.

Op weg naar Cyprus

Bovenstaande ingrediënten maken Cyprus tot een perfecte vakantiebestemming. Om deze bestemming ook te ervaren als perfect, is het handig om een reisorganisatie te hebben die je dit kan bieden. Sinds 2000 weet Corendon dit waar te maken in Nederland en in België. Corendon biedt je compleet verzorgde vakanties, vluchten, transfers, hotels en de service op elk moment van de dag en nacht als je deze nodig hebt. Door de gevarieerdheid aan service kun je met Corendon de reis op jouw wensen aanpassen. Corendon biedt voor iedereen wel wat. Corendon kan rust bieden, maar kan ook bijdragen aan een actieve vakantie. Cyprus past hierin goed bij wat Corendon te bieden heeft.