Alimentatie bij een scheiding?

Je gunt het niemand en toch komt het steeds vaker op. Je stapt in het huwelijk bootje alles ziet er rooskleurig uit en dan opeens is de opeens liefde over. Je gaat scheiden. Scheiden is een pijnlijk gebeurtenis. Zowel emotioneel als financieel. Niet alleen voor de scheidende, maar ook voor de familieleden en wellicht aanwezige kinderen is dit een erg lastige en treurige gebeurtenis en toch is het belangrijk om je te focussen op een betere toekomst voor jou en je ex partner. Dat jullie hierna verder kunnen leven zonder zorgen. Het is geven en nemen in het huwelijk. Alles moet eerlijk verdeeld worden. Op een gevecht zit niemand te wachten. Naast het verdelen van de spullen kan er recht bestaan op alimentatie. In deze blog lichten wij dit onderwerp nader toe.

Alimentatie de mogelijkheden

In Nederland zijn de zaken op gebied van scheidingen gelukkig goed geregeld. Als er financiële ongelijkheid tussen de twee partners is dan komt de alimentatie om de hoek kijken. Je hebt partner en kinderalimentatie. Met partneralimentatie moet de partner die het meeste inkomen heeft de ex-partner  financiële ondersteunen. Hoelang dat moet ligt aan de duur van het huwelijk. Maar vaak loopt de periode 12 jaar lang door. Met kinderalimentatie is het de partner die voor de kinderen gaat zorgen die extra geld krijgt. De kinderen moeten natuurlijk wel eten, genoeg kleding hebben  en naar school gaan. Een kind is niet goedkoop en je bent natuurlijk gewend om die kosten te delen met je ex-partner. As je er dan opeens alleen voor staat, kunnen dat erg hoge kosten zijn. Daarom betaald de andere partner de kinderalimentatie. Die kosten blijf je betalen tot het kind 21 jaar is geworden en dus officieel volwassen is.  Als de kinderen 18 jaar zijn geworden, studeren en werken kunnen de kosten wel verminderd worden. Dit gaat altijd in overleg met het kind, de verzorgende ouder en de rechter.

Alimentatie laten berekenen

Kortom alimentatie is dus een financiële bijdrage aan de kosten van het levensonderhoud na een echtscheiding. Scheiden is niet alleen het afsluiten van wat is geweest, maar ook een nieuwe start. Alimentatie speelt daarbij ook een belangrijke rol, hierdoor is het voor jullie beide mogelijk om zonder financiële zorgen een nieuwe start te maken. Laat je daarom altijd helpen bij de berekening door een specialist. Een mediator is bijvoorbeeld zo’n specialist. Gaan jullie scheiden in de nabije omgeving van Apeldoorn en hebben jullie vragen over alimentatie? Neem dan vrijblijvend contact op met mediator Apeldoorn, voor adviesgesprek.

alimentatie