Fusies en overnames

Tijdens een fusie tussen 2 bedrijven is het begrijpelijk dat functies nu niet dubbel vervuld gaan worden. Waardoor er voor werknemers een spannende tijd aankomt, van welk bedrijf welk deel er blijft. Dit is een situatie dat lastig is voor werkgevers en werknemers, want zij moeten soms gedwongen hun personeel ontslaan. Er zijn ook andere situaties waarbij de bedrijven wel samen gaan, maar niet delen afstoten, dit is voor bedrijven het beste zo hoeven zij geen keuze te maken tussen het personeel en kunnen zij hun gang blijven gaan. Bedrijven doen dit vaak om samen sterker te staan. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld Ahold en Delhaize. Het kan ook voorkomen dat een fusie er voor zorgt dat afdelingen groter worden en dat er dient samengewerkt te worden tussen de afdelingen van deze bedrijven.

Een reorganisatie zorgt altijd ervoor dat mensen in paniek raken, zij realiseren dat zij hun baan kunnen verliezen. In veel situaties is dit jammer genoeg het geval, bedrijven kunnen dan vaak niet anders dan deze schakeling maken. Het is daarom voor personeel uiterst vervelend dat hun functie misschien op de schop gaat. Tijdens een overnamen is dat soms ook het geval, maar tijdens fusie komt dit vaker voor omdat bedrijven vaak samen gaan om sterker te worden en de kosten te delen. Waardoor vaak het personeel de dupe is.

In dit soort situatie wil het bedrijf dat zij vitaal worden, het gezond maken van het bedrijf en de gewenste en benodigde bedrijfsvoering door te voeren. Om die reden is vitaliteit in bedrijven erg belangrijk. Ook de bezetting helpt mee met de vitaliteit van bedrijven, als een functie onderbezet is heeft dit invloed op het ziekteverzuim omdat werknemers bezwijken onder de druk en door de stress kunnen zij niet optimaal presteren. Zorg er dan ook voor dat het personeel weet waar zij aan toen zijn zodat alles duidelijk is.