Moeren, bouten en schroeven

Wat is eigenlijk het verschil tussen moeren, bouten en schroeven en welke soorten zijn er allemaal? Voor een techneut is deze vraag makkelijk te beantwoorden maar ik kan me voorstellen dat mensen die totaal geen verstand hebben van deze verbindingen geen idee hebben wat het verschil is en welke soorten er allemaal zijn. In dit artikel zal ik het verschil uitleggen en de meest voorkomende soorten uitleggen.

Een moer is meestal van metaal, hout of plastic en is een verbinding. Het is een ring met meestal zes of vier kanten. Dit komt omdat je de ring dan makkelijk vast kan draaien met gereedschap (meestal een sleutel) wat daar voor bedoelt is. De binnenkant is van schroefdraad en is dus ribbelig zodat het goed vast kan zitten. Je hebt bijvoorbeeld een inslagmoer die speciaal zijn bedoelt voor een verbinding met hout en kan goed en strak vastgedraaid worden aan iets van hout. Je hebt ook vleugelmoeren. Die hebben zoals het woord al zegt vleugels zodat je die met je vingers vast kunt draaien. Je hebt dan geen sleutel nodig maar de moeren nemen wel meer ruimte in beslag. Je hebt ook kartelmoeren die kartelranden aan de buitenkant hebben. Die komen niet zo vaak voor.

Een bout is ook een verbinding maar dat is een ronde staaf van meestal metaal of hout waar schroefdraad aan de buitenkant zit. Je kunt een bout en een moer aan elkaar bevestigen tussen bepaalde dingen. Bouten heb je ook met een bepaald aantal vlakken maar de bout met zes kanten komt het meest voor omdat die het beste vast te draaien zijn. Je hebt ook slotbouten die wat mooier afgewerkt zijn. Je hebt vele soorten zoals de rvs bouten. RVS staat voor roest vrij staal en dat is handig als de bouten buiten worden vastgedraaid. Het gaat dan niet roesten zodat je geen last hebt van slechte bouten.