Op zoek naar een baan

Voor veel mensen is het een spannende stap in hun leven: op zoek naar hun eerste baan. Je bent net klaar met je opleiding en dan gaat het echt beginnen. Je perfecte droombaan vinden is niet zo makkelijk als het lijkt en hoe weet je of je de juiste keuze maakt? In dit artikel lees je een paar tips voor als je op zoek bent naar een baan.

Als eerste is het natuurlijk belangrijk om voor jezelf in kaart te brengen wat voor soort baan je zoekt. Als je een opleiding hebt gedaan, ben je daarmee waarschijnlijk al een eindje op weg. Je bent op zoek naar een baan in de richting van jouw opleiding, maar dan nog zul je zien dat er veel verschillende mogelijkheden zijn. Bedenk wat je tijdens je opleiding interessant vond en kijk of er functies zijn die hierop aansluiten. Richt je niet te veel op één ding, maar houd meerdere opties open.

Vervolgens heeft het bedrijf waar je gaat werken natuurlijk ook een locatie. Sommige mensen vinden het geen probleem om ver weg van hun werk te wonen (en dus elke dag in de file te staan om er te komen) en anderen hebben hun werk liever op fietsafstand. Bedenk waar jouw grenzen liggen en waar je dus gaat zoeken naar een bedrijf waar je zou kunnen werken.

Dan kun je gaan zoeken! Er zijn heel veel websites waarop je kunt zoeken naar beschikbare vacatures. Voor elke soort baan zijn vacatures te vinden, variërend van vacature apothekersassistent tot vacature schuldhulpverlener. Steek veel tijd in het zoeken en wees kritisch. Kijk of de functiebeschrijving bij jouw wensen past, maar kijk ook of jij zelf aan de eisen voldoet die ze stellen voor een kandidaat. Dit voorkomt teleurstellingen van steeds afgewezen worden. Als je merkt dat veel vacatures bepaalde eisen hebben waar jij niet aan voldoet, kun je overwegen om je bij te scholen, zodat je meer geschikt wordt.