Eén miljoen winnen met de loterij? Dit wint u echt

Iedereen denkt er wel eens over na wat ‘ie zou doen moet hij een groot bedrag winnen bij de loterij. Het spreekt erg tot de verbeelding en dat kan dan ook altijd heel wat mensen overtuigen om mee te spelen. Ookal zijn de winkans loterijen natuurlijk niet erg groot, het zou toch maar eens net moeten lukken dat je wint. Dan krijg je de mooie jackpot van 1 miljoen euro gewoon op je rekening gestort, of niet?

Dat is jammer genoeg niet waar. Het bedrag dat te winnen is bij de loterij is een bruto bedrag. Want wanneer je je prijzengeld in ontvangst neemt, komt – hoe kan het ook anders – de belastingsdienst lekker aankloppen. Want enkel de prijzen van de staatsloterij zijn belastingvrij, de prijzenpot van andere loterijen worden wél belast. Wanneer je een groot bedrag wint met een loterij, zal de staat op twee manieren belastingen eisen. Ten eerste is er een kansspelbelasting van 29% op het totale bedrag. Ten tweede ben je ook jaarlijks eens vermogensrendementsheffing verschuldigd van 1,2% van je totale bezit. Om een idee te geven van wat in realiteit betekent, rekenen we het hieronder voor je uit:

1 miljoen winnen bij de staatsloterij

Indien je één miljoen wint bij de jackpot staatsloterij, moet je dus geen kansspelbelasting betalen. Je krijgt dus effectief één miljoen euro op je rekening gestort. Maar natuurlijk is er wel de jaarlijkse heffing van 1,2% op het bedrag. Dat betekent het eerste jaar dus dat je een heffing van €21.000 zal moeten betalen.

1 miljoen winnen bij de eurojackpot

Wanneer je één miljoen wint bij de eurojackpot ben nog slechter af dan bij de staatsloterij. Van het bedrag wordt eerst al de kansspelbelasting afgetrokken van 29%, dat is dus €290.000. Dan blijft er nog €710.000 over, waar je ook nog een heffing van 1,2% op moet betalen, dat is dan €8520. Zo heb je dus nog €701.480 over.