Carboleum

Als sinds 2001 is het verboden om carboleum verboden om te verkopen, kopen en te gebruiken. Het werd lange tijd gebruikt om insecten ergens van te weerhouden en om hout te beschermen tegen het rotten en tegen schimmels. Maar vanwege de vele gezondheidsrisico’s die de stof met zich meebracht is het al enige tijd verboden in ons land. Het bevat namelijk een giftige stoffen die de gezondheid kunnen aantasten. Zo zit er teer, derivaten van naftaleen, fenol, antraceen en polycyclische aromatische koolwaterstoffen in (afgekort PAK’s).In Duitsland is het goedje echter al langer verboden. Al sinds 1991 is het verboden om gebruik te maken van deze stof om je hout te beschermen tegen ongewenste schimmels en rotte plekken. Wanneer je langdurig wordt blootgesteld hieraan verhoog je de kans op blaaskanker en huiskanker. Wanneer je gebruik maakt van carboleum komen ook vluchtige stoffen vrij die in je luchtwegen terecht kunnen komen. En ook dit kan op zijn beurt weer schade aanrichten, zoals brandwonden.

Maar sinds 2001 zijn er veel vervangende producten op de markt verschenen die hetzelfde effect geven als carboleum. Zo heeft Moose Färg VASA SVART ontwikkelt. Dit spul is ideaal als natuurlijke ecologische vervanger van het oude goedje. Het ruikt een stuk beter, namelijk niet naar teer, wat vaak als onaangenaam wordt ervaren. Verder is VASA SVART wel verdunbaar met water, carboleum is dat niet.

Het is niet het enige wat ze aanbieden om te zorgen dat jouw hout het zo lang mogelijk volhoud. Om er voor te zorgen dat jouw hout bestendig is tegen het weer hier in Nederland verkopen ze ook houtbeits.

Is jouw huis gemaakt van hout of heb je toevallig een schuur dat van hout is gemaakt? En is het toe aan een beetje onderhoud? Kijk dan eens op moosefarg.nl voor meer info of kijk rond welke producten zij hebben om hout te kunnen onderhouden.