Kies trekken kan ook bij de orthodontist

Elk jaar moet je een keer op controle komen bij de tandarts. Bij deze controle kan het voorkomen dat je gaatjes hebt. Sommige mensen hebben meer last van gaatjes dan andere mensen, maar de meeste mensen krijgen in hun leven wel een keer te maken met het vullen van gaatjes, met het trekken van tanden of met een extractie kies.

Het trekken van een tand kunnen mensen vervelend vinden. Het kan zijn dat mensen bang zijn voor pijn bij het verwijderen van de tanden, maar het kan ook zijn dat mensen bang zijn voor de operatie of behandeling. Als je bang bent om een kies of tand te laten trekken kan je je tanden laten trekken onder narcose. Dat heet een extractie onder narcose.

Ook kan het voorkomen dat mensen hun verstandskies laten trekken. Veel mensen moeten dat doen omdat de verstandskiezen bij veel mensen niet goed in hun mond passen of niet goed doorkomen. Als ze dan niet hun verstandskies trekken kan dat voor hele grote problemen met hun gebit zorgen. Het kan dan voorkomen dat de verstandskiezen alle tanden wegduwen omdat die in de weg staan. Deze tanden gaan vervolgens door heel hun mond staan. Ook kan het voorkomen dat het gebit gaat ontsteken omdat de verstandskiezen niet goed doorkomen en een ontstoken gebit kan weer voor hele andere problemen zorgen.

Als je een dergelijke operatie wilt doen, kan dat meestal niet bij de tandarts. Voor een dergelijke behandeling moet je meestal naar de orthodontist. De orthodontist doet de meer specialistische behandelingen terwijl de tandarts ervoor zorgt dat je gebit netjes wordt bijgehouden. Zij hebben allebei dus een specialistische taak, de orthodontist doet alleen meer operaties bij mensen. Zo helpen ze er allebei op hun eigen manier aan mee om iemand gebit weer op en top in orde te maken.