Zijn er risico’s bij shisha roken?

Je hoort het steeds meer en meer om je heen tegenwoordig, kom we gaan even lekker een shisha roken. Ja de waterpijp heeft een flinke opmars gemaakt in Nederland. Natuurlijk gaat dit gepaard met sceptische blikken over het product dat over is komen waaien uit het Midden-Oosten. De sceptici zeggen dat het veel te schadelijk is om op de markt te brengen. Het is natuurlijk een vorm van roken, maar hoe slecht is deze vorm van roken nou daadwerkelijk voor je?

 

We zijn natuurlijk allemaal bekend met sigaretjes roken. Maar als we willen gaan kijken of een waterpijp nou echt net zo slecht is of misschien zelfs slechter is het handig om eens na te gaan waar de waterpijp precies uit bestaat. De waterpijp bestaat uit een basis, dat is de waterpijp vaas. In deze vaas doe je water of een andere vloeistof naar keuze. Daarop zit het stuk van de waterpijp waar je de tabak plaatst met natuurlijk het welbekende kooltje. Aan de waterpijp zitten slangen met daarop de waterpijp mondstukjes. Wanneer je begint aan het mondstukje gaat zuigen komt de rook over het water heen. Dit zal zorgen voor een stuk meer rook dan je normaal gewend bent bij het roken of het zien roken van sigaretten.

 

Maar de vraag is natuurlijk, wat zijn nou de daadwerkelijke risico’s van het roken van een waterpijp. Bij een sigaret is natuurlijk bekend dat er tabak en papier in zit. Daarnaast zitten er ook schadelijke stoffen zoals teer en nicotine in een sigaret. Deze stoffen vind je dus niet terug in een waterpijp. Een waterpijp rook je ook veel minder vaak dan sigaretten waardoor je dus niet verslaafd zal raken.

 

We weten allemaal dat sigaretten roken ongezond is, nou is waterpijp roken natuurlijk niet gezond. Het is echter niet ongezonder dan sigaretten roken. Je kunt dus gerust met je maten in het weekend lekker een shishatje gaan roken.